Rehberlik servisi olarak amacımız kendini fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönleriyle çok iyi tanıyan, karşılaştığı problemlere akılcı çözümler üretebilen, gerçekçi kararlar alabilen, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda gelişimini sürdüren, çevresine sağlıklı bir şekilde uyum sağlayan, böylelikle kendini gerçekleştirme yolunda ilerleyen başarılı öğrenciler yetiştirmektir.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik birimi olarak öğrencilerimize;
Sosyal, duygusal, bilişsel gelişimlerini izlemek ve değerlendirmek,
Temel alışkanlıklar kazanmalarına destek olmak,
Kendilerini sağlıklı ifade edebilmeleri ve diğer insanları anlayabilmeleri için doğru iletişim becerileri kazanabilmelerine yardımcı olmak,
Olumlu benlik algısı geliştirmelerine destek olmak,
Kendi gücüne inanarak ve motive olarak özgün değer sistemi oluşturmalarına katkıda bulunmak,
Yaşamın her alanında kullanabilecekleri problem çözme becerileri kazanmalarını sağlamak,
Sahip olduğu potansiyellerini kullanarak akademik başarılarını artırmalarını sağlamak,
Mesleki rehberlik çalışmaları ile kendilerini ve meslekleri tanıyarak doğru ders ve meslek seçimi yapmalarına yardımcı olmak,
Öğrenci ve velilerimize ihtiyaç duydukları alanlarda dokümanlar hazırlamak ve seminerler düzenlemek,
Öğretmenler ve velilerle iş birliği içinde çalışarak gereksinim duydukları alanlarda rehberlik hizmeti sunmak,
Öğrencilerimize uygulanan deneme sınavları sonucunda sınıf değişikliğinde bir üst sınıfa çıkamayan ya da grup inen öğrenciler için motivasyon amaçlı ek rehberlik hizmetleri sunmak.
Eğitsel Rehberlik
Eğitsel rehberlik hizmetleri bir bakıma öğrencinin “öğrenmeyi öğrenmesi” ni sağlamaya çalışır. Bu amaçla da eğitsel rehberliğin kapsamına, öğrenciye zamanı iyi kullanma, verimli ders çalışma yolları, plan yapma ve uygulama, öğrenmeye güdülenme, öğrendiklerini unutmadan bellekte saklama, sınavlara hazırlanma, kaynaklardan yararlanma, yeteneklerini geliştirme, öğrenme engellerini aşma, eğitsel seçimler yapma vb. gibi pek çok konuda olumlu tutum ve alışkanlıklar geliştirmesine yardım hizmetleri girer. Ayrıca, öğrencinin ilgi, yetenek ve özelliklerini, öğrenme güçlüklerini, eğitsel ihtiyaçlarını saptamak için yapılan öğrenciyi tanıma çalışmaları, eğitsel rehberlik kapsamında yer alan önemli etkinliklerdendir.
Bu doğrultuda Kurumumuzda öğrencilere verilecek seminerlere örnekler;
Verimli ders çalışma yolları nelerdir?
Sınav sistemi tanıtımı (YKS ve LGS)
Sınav kaygısı ve başa çıkma yöntemleri
Sınava bir ay kala ne yapmalı?
Zaman yönetimi
Çalışmama bahanelerim
Teknolojinin bilinçli kullanımı vb. Gibi olup sene içerisinde gerekli görüldüğü takdirde yeni başlıklarda eklenecektir.
Öğrencilerin kişisel, sosyal, akademik ilgi alanlarını belirlemek ve gelişimlerini takip etmek amacıyla testler ve envanterler uyguluyoruz. Bu envanterLerin bazıları aşağıda belirtilmiştir;
Eğitsel rehberlik hizmetleri bir bakıma öğrencinin “öğrenmeyi öğrenmesi” ni sağlamaya çalışır. Bu amaçla da eğitsel rehberliğin kapsamına, öğrenciye zamanı iyi kullanma, verimli ders çalışma yolları, plan yapma ve uygulama, öğrenmeye güdülenme, öğrendiklerini unutmadan bellekte saklama, sınavlara hazırlanma, kaynaklardan yararlanma, yeteneklerini geliştirme, öğrenme engellerini aşma, eğitsel seçimler yapma vb. Gibi pek çok konuda olumlu tutum ve alışkanlıklar geliştirmesine yardım hizmetleri girer. Ayrıca, öğrencinin ilgi, yetenek ve özelliklerini, öğrenme güçlüklerini, eğitsel ihtiyaçlarını saptamak için yapılan öğrenciyi tanıma çalışmaları, eğitsel rehberlik kapsamında yer alan önemli etkinliklerdendir.
Öğrenme sitilleri envanteri
Problem tarama envanteri
Başarısızlık nedenleri envanteri
Sınav kaygısı envanteri
Mesleki eğilim belirleme
Öğrenci bilgi formu
Güçler ve güçlükler anketi
Envanter sonuçlarına göre öğrencilere gerek bireysel gerekse grup çalışmaları yapılıp bilişsel ve duygusal gelişimlerine katkı sağlanmaktadır.
Öğrenciye Yönelik Bireysel Rehberlik
Öğrenciler ile belirli periyotlarla, ayrıca ihtiyaç halinde bireysel görüşmeler yapılmaktadır. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve öğrencilerimizle daha sıkı bağlar kurabilmek için veli iş birliği önemlidir. Unutmamalıyız ki başarı veli-öğrenci-kurs iş birliği ile mümkündür. Bu doğrultuda psikolojik danışmanlık ve rehberlik servisi olarak öğrencilerimizle yapılan görüşmeler doğrultusunda veli bilgilendirmeleri yapmaktayız.
Öğrenci ile yapılan görüşme ve öğrenciyi tanımak için uygulanan envanterlerin ışığında öğrencinin öğrenme stillerini, ders başarı-başarısızlık durumları göz önünde bulundurularak öğrenciye bireysel “ders çalışma programı” hazırlanır. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik servisi belirli aralıklarla ders çalışma programının takibini yapar ve gerekli görülen durumlarda veli ile iletişime geçer.
Mesleki Rehberlik
Bireyin meslek seçme kararı, onun tüm yaşamını etkileyen önemli dönüm noktalarından biridir. Bu karar bir anda ulaşıla- bilen bir karar olmayıp yaşam boyu devam eden ve gelişen bir süreci içermektedir. Bu nedenle, eğitim sistemi içinde mesleki rehberlik hizmetlerinin bireyin gelişim özelliklerine göre düzenlenerek bir süreklilik içinde verilmesi büyük önem taşımaktadır.
Mesleki rehberlik çalışmaları; bireyin kişisel özelliklerini, tutumlarını, ilgilerini, yeteneklerini, amaç ve sınırlılıklarını tanıyarak bu özellikleri ile meslekler arasında gerçekçi bir ilişki kurmasına yardımcı olmayı amaçlar.
Bu doğrultuda, kurumumuzda yapılan mesleki rehberlik çalışmaları,
Öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini ölçmek amaçlı uygulanan envanterler
Holland mesleki tercih envanteri
Kendini değerlendirme envanteri
Mesleki yönelim ölçeği
Mesleki olgunluk ölçeği
Kariyer rehberliği çalışmaları doğrultusunda uygulanan bu envanterler sonucunda öğrencilerin mesleki hedefleri ve akademik başarılarına yönelik bireysel çalışmalar yapılacak olup öğrencilerin doğru karar verme becerilerine yardımcı olmak hedeflenmektedir.
Meslek-üniversite tanıtımlarına yönelik çalışmalar doğrultusunda üniversite gezileri düzenliyoruz.
“Meslekler Günü” etkinli ile alanında uzman kişiler ve öğrencilerin buluşmasını sağlıyoruz. Akademik çevreden kendi branşında etkin kişi ve gruplarla söyleşiler düzenlenir.
Öğrencilere meslek seçiminin önemini kavratmak için seminerler düzenliyor ve onların geleceğin mesleklerini tanımalarını sağlıyoruz.
Aile Rehberlik Hizmetleri
“Anne-babalar değişikliği yaratır” anlayışını benimseyen psikolojik danışmanlık ve rehberlik birimimizle velilerimize yönelik düzenlediğimiz seminer başlıklarından bazıları aşağıdaki gibidir;
Aile içi iletişim
Ebeveyn tutumları
Sınav sistemi LGS + YKS
12.sınıf ve 8.sınıf velisi olmaya hazır mıyız?
Çocuklarda ve ergenlerde teknoloji bağımlılığı vb.
Yapmış olduğumuz seminerlerimizin amacı velilerimizin öğrencilerimizin gelişimsel süreçlerini tanımaları, onlarla daha sağlıklı iletişim kurabilmeleri ve akademik başarılarına yönelik doğru yöntemlerle destek olabilmeleridir.
Veli toplantıları;
Ailelerin, çocukları ile daha sağlıklı iletişim kurabilmeleri, çocuklarının ihtiyaçlarını anlayabilmeleri, olası iletişim güçlükleriyle baş edebilmeleri ve çocuklarının akademik başarılarını değerlendirmeleri amacıyla belirli aralıklarla veli toplantıları düzenlenir.
Veli ile bireysel görüşme:
Yıl içerisinde tüm velilerle birebir görüşülmektedir. Bu görüşmelerde öğrencilerle ilgili ayrıntılı bilgi alınmakta, öğrenciye yönelik yapılan gözlemler ve çalışmalar değerlendirilmekte, ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır.
Sınıf Danışman Öğretmenlik Sistemi
Kurumumuzda öğrencilerimizin yaptıkları çalışmaları daha yakından takip etmek, motivasyonlarını arttırmak, başarılarını yükseltmek ve velileri süreç içinde daha aktif hale getirmek için lise öğrencilerine yönelik “sınıf danışman öğretmenlik sistemi” uygulanmaktadır. Bu projenin uygulanması ile danışman öğretmen;
Öğrencileriyle belirlediği gün ve saatte bir araya gelir ve akademik başarısı üzerine görüşme yapar. Öğrenci ile yapılan görüşmelerle ve gelişmelerle ilgili veli bilgilendirnesi yapar.
Danışman öğretmen öğrenci-veli-branş öğretmen üçgeninde “farkındalık” yaratan en büyük etkendir. Böylelikle öğrenci -veli-öğretmen iletişimini güçlü tutar.
Öğrencilerin öz sorumluluğunu yerine getirmede teşvikte bulunur ve öğrencilerin hazırcılıktan kurtulup kendi sorumluluklarını tanımasına, eksiklerini fark etmesine, başarı ve başarısızlıklarını görmesine yardımcı olarak akademik başarısına katkı sağlar.
Danışman öğretmen sorumlu olduğu gruba işbirlikçi çalışma yöntemini kullanarak öğrencilerin çözemedikleri soruları birbirlerine sorarak eritmesini sağlar ve öğrencilere takım ruhunu aşılamış olur.
Öğrencisinin modül - ek ödev notlarını, deneme sınav sonuçlarını takip eder ve analizlerini inceleyerek öğrenciye danışmanlık yapar. Öğrencilerin ders çalışma program takibini yapar.
Öğrencinin ödev notlarının iyi olması fakat netlerinin ilerlememesi söz konusu ise bunu tespit etmeli bu durumun nedenlerini araştırmalı, gerekli yönlendirmeleri yapmalıdır.
Danışman öğretmen takip ettiği öğrencilerle ilgili rehberlik servisine rapor atar.